Kredit Viktorija oil-u za eksploataciju biomase

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobriće kredit od 10 miliona evra "Viktorija grupi", vodećoj poljoprivrednoj kompaniji u Srbiji, za instalaciju dva bojlera na biomasu u pogone za mlevenje uljarica. Procenjuje se da će ovaj projekat pomoći "Viktorija grupi" da smanji potrošnju fosilnih goriva za 20.000 tona godišnje, što će rezultirati uštedom od 5,8 miliona evra. Novi bojleri na biomasu koji će biti instalirani u "Sojaproteinu", kompaniji za proizvodnju soje, i "Viktorija oil-u", fabrici za proizvodnju jestivog ulja, takođe će pomoći da se smanji emisija ugljen-dioksida kompanije za, po sadašnjoj proceni, 58.000 tona ugljendioksida (CO2) godišnje. Taj projekat će pomoći "Viktorija grupi" da znatno unapredi svoju energetsku efikasnost, smanji troškove i ojača konkurentnost, a ova investicija će doneti značajnu korist za životnu sredinu.

Kredit Viktorija oil-u za eksploataciju biomaseEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobriće kredit od 10 miliona evra "Viktorija grupi", vodećoj poljoprivrednoj kompaniji u Srbiji, za instalaciju dva bojlera na biomasu u pogone za mlevenje uljarica, saopšteno je danas iz te banke.

Procenjuje se da će ovaj projekat pomoći "Viktorija grupi" da smanji potrošnju fosilnih goriva za 20.000 tona godišnje, što će rezultirati uštedom od 5,8 miliona evra.

Novi bojleri na biomasu koji će biti instalirani u "Sojaproteinu", kompaniji za proizvodnju soje, i "Viktorija oil-u", fabrici za proizvodnju jestivog ulja, takođe će pomoći da se smanji emisija ugljen-dioksida kompanije za, po sadašnjoj proceni, 58.000 tona ugljendioksida (CO2) godišnje.

Direktor EBRD za Srbiju Hildegard Gacek istakla je da će taj projekat pomoći "Viktorija grupi" da znatno unapredi svoju energetsku efikasnost, smanji troškove i ojača konkurentnost, dodajući da će ova investicija doneti značajnu korist za životnu sredinu.

Generalni direktor "Viktorija grupe" Zoran Mitrović rekao je da ovaj projekat energetske efikasnosti neće samo smanjiti troškove, nego će i ojačati sigurnost snabdevanja energijom "u turbulentnim vremenima kada je cena prirodnog gasa nestabilna".

Mitrović je naglasio da ta kompanija kroz svoj logistički lanac, ima sigurnu i efikasnu metodologiju sakupljanja biomase koja obezbeđuje dovoljno sirovina za ova dva pogona, ali i dozvoljava nastavak još ambicioznijeg plana razvijanja upotrebe biomase na širem nivou.

Taj projekat biće četvrti po redu u okviru EBRD Okvira za finansiranje održivih projekata u poljoprivredi (EBRD Agribusiness Sustainable Investment Facility -ASIF), pokrenutog početkom 2011 godine.

Finansijski okvir od 50 miliona evra ima za cilj da unapredi energetsku efikasnost i ekološke i socijalne performanse kompanija koje posluju u poljoprivrednom sektoru putem direktnih kreditnih linija kompanijama.

Od početka poslovanja u Srbiji, EBRD je plasirala oko tri milijarde evra zajmova u razne sektore srpske privrede, sa ukupnom vrednošću tih projekata većom od šest milijardi evra.

Samo u sektor poljoprivrede EBRD je, tokom protekle dve decenije, direktno plasirala više od sedam milijardi evra u više od 450 projekata širom centralne i istočne Evrope i Zajednice nezavisnih država.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik